grflag           enflag                   
       
Ο Δήμος Δ. Ε. Μιδέας Μάνεση - Δενδρά

Μάνεση - Δενδρά

Μάνεση

Το Μάνεση είναι είναι ένα χωριό που άνηκε στον πρώην Δήμο Μιδέας. Οι κάτοικοί του, οι “Μανεσαίοι” ήταν Αρβανίτες που κατέφυγαν εκεί από το Ναύπλιο μετά το 1540. Εκτός απο το Μάνεση οι Αρβανίτες πήγαν στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο και την Ιταλία. Στην Ιταλία μάλιστα βρέθηκε σε Βενετικό έγγραφο η αναφορά σε μία οικογένεια με το όνομα MΑΝΕΣΗΣ. Στο έγγραφο το ΜΑΝΕΣΗΣ ήταν γραμμένο με δύο “s” (Manessis), όπως όλα τα Αρβανίτικα επώνυμα με την ίδια κατάληξη – Ρένεσης, Μάτεσης (ονόματα τα οποία γνωστά στη Ζάκυνθο).

Σε ένα έργο, πιθανόν του Κρητικού Μάρκου Στρελίτζα-Μπαθά, που σήμερα βρίσκεται στο Istituto Ellenico di Venezia (Βενετία) απεικονίζεται ένας στρατιωτικός που είναι ο Κομίνης Μάνεσης και οι δύο του υιοι, Ιωάννης και Γεώργιος.

Το Manessi ως χωριό και όχι ως επώνυμο οικογένειας αναφέρεται για πρώτη φορά στην απογραφή Grimani (1700) και μάλιστα με την ονομασία "Ζευγολατιό", το οποίο είχε 4 οικογένειες και έδρα το Πλατανίτι. Η κατάληψη της περιοχής από τους Τούρκους οδήγησε τους κατοίκους του χωριού στη φυγή από την περιοχή. Μόλις 19 οι κάτοικοι του χωριού το 1829, σύμφωνα με την απογραφή που έκανε το Γαλλικό Εκστρατευτικό Σώμα. Την ίδια περίοδο εμφανίζεται και ο γειτονικός οικισμός των Δενδρών με 64 κατοίκους.  

Η κύρια ενασχόληση των κατοίκων ήταν και είναι η κτηνοτροφία και δευτερευόντως η γεωργία (λόγω έλλειψης μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων). Από το 1930 έως και πριν από μερικά χρόνια η παραγωγή καπνού ήταν η σημαντικότερη και πιο προσοδοφόρα καλλιέργεια του χωριού. Πλέον έχει εγκαταλειφθεί και τη θέση της έχει πάρει η καλλιέργεια εσπεριδοειδών, τα οποία πολλοί από τους κατοίκους του χωριού τα εμπορεύονται στις λαϊκές αγορές.

      manesi3

Το Μάνεση μαζί με τον οικισμό Δενδρά έχει 10 εκκλησίες ( Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου, Ι.Ν. Αγ. Νεκταρίου, ,Ι.Ν. Παναγίας, Ι.Ν. Προφήτη Ηλία, Ι.Ν.Υπαπαντής, Ι.Ν. Αγ. Πάντων / Μάνεση) -  (Ι.Ν. Αγ. Θωμά, Ι.Ν. Αγ. Θεοδόρων, Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη, Ι.Ν. Ευαγγελίστριας/Δενδρά). Οι παλαιότερες είναι το εκκλησάκι του Αγ. Θωμά  και ο Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρων για τους  οποίους μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην Ενότητα "Αρχαιολογικοί Χώροι - Σημεία Ενδιαφέροντος" Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου με το μοναδικό μαρμαρόκτιστο καμπαναριό, που πιθανότατα κτίστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα.


    dendra2   dendra3
                                                I.N. Aγ. Θωμά                                                                                  Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρων

Μία ξεχωριστή προσωπικότητα του χωριού είναι ο πολυγραφότατος λαογράφος-ευθυμιογράφος "Γ. Καραμάνος", υιός του Ιωάννη Καραμάνου, του πρώτου φωτογράφου της περιοχής. Από τις αρχές του 20 αιώνα λειτουργούσε στην πλατεία του χωριού το μοναδικό φωτογραφείο του Ι. Καραμάνου, που αποτέλεσε και κεντρικό θέμα της σειράς της ΕΡΤ, “ο φωτογράφος του χωριού”.

Πέραν όλων των άλλων το χωριό φημίζεται για τις ταβέρνες με τις παραδοσιακές γεύσεις. Από όλη την Αργολίδα οι επισκέπτες γεύονται μοναδικής ποιότητας γκιόσα και γουρουνοπούλα.

Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου
(Lat: 37.65987251896719, Long: 22.824257612199176)

    manesi2
                                                                                           Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου
 

Δενδρά

Τα Δενδρά είναι ένας μικρός οικισμός, με πλούσια όμως και μακρά ιστορία. Το χωριό (με τη σημερινή του μορφή) κατοικήθηκε σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων του στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι περίπου 200 κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και ελάχιστα πλέον με την κτηνοτροφία. Ο πληθυσμός του χωριού, που ανήκει διοικητικά στο δημοτικό διαμέρισμα του Μανεσίου, δείχνει να αυξάνεται καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν το χωριό είτε για να αγοράσουν είτε για χτίσουν σπίτι. Αυτό παρατηρείται, διότι τα Δενδρά είναι πολύ κοντά και στο Ναύπλιο (10 χλμ) και στο Άργος (9 χλμ), ενώ το οδικό δίκτυο που ενώνει το χωριό με τις προαναφερθείσες πόλεις είναι πολύ καλό. Επιπρόσθετα, ο οικισμός είναι αμφιθεατρικά χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 70 μέτρων, γεγονός που προσφέρει σε όλα τα σπίτια του οικισμού πανέμορφη θέα όλου του αργολικού κάμπου.

    dendra1
                                                                                           Πανοραμική Άποψη Δενδρών

    dendra4
                                                                                           Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη

Δεν αποτελεί μόνο η καταπληκτική θέα λόγο επίσκεψης του χωριού Δενδρών, αλλά και το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο. Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1926 από το Σουηδό αρχαιολόγο Axel W. Persson και συνεχίστηκαν μέχρι και το 1977 έφεραν στο φως ένα θολωτό, δεκαέξι θαλαμωτούς τάφους και ένα πλήθος από σπουδαία ευρήματα, όπως η “Πανοπλία των Δενδρών”. Περισσότερα για τον αρχαιολογικό χώρο των Δενδρών μπορεί να βρείτε στην Ενότητα "Αρχαιολογικοί Χώροι - Σημεία Ενδιαφέροντος".

    se227
                                                                                           Ο Θολωτός Τάφος Δενδρών

Αγ. Ιωάννης - Κεντρική Εκκλησία Δενδρών
(Lat:37.6562117299947, Long: 22.826977372140277)