grflag           enflag                   
       

Αργολικό

Το Αργολικό, είναι ένα μικρό χωριό 650 περίπου κατοίκων που βρίσκεται στο δρόμο που ενώνει το Ναύπλιο με την Αγία Τριάδα και πιο συγκεκριμένα από το Ναύπλιο προς την Αγία Τριάδα είναι το πρώτο χωριό μετά τον Αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας.

Η ιστορία του χωριού χάνεται στους αιώνες καθώς υπάρχουν ελάχιστες βιβλιογραφικές αναφορές, που να αφορούν τη σύνθεση και τις δραστηριότητες των κατοίκων του χωριού. Σώζονται όμως κάποιες ιστορίες που από γενιά σε γενιά έχουν μεταφερθεί, παραλαχθεί και ίσως "ωραιοποιηθεί". Οι ιστορίες των ντόπιων αναφέρουν ότι το Αργολικό λεγόταν κατά τη διάρκεια του 17 αιώνα “Ξεροχώρι”. Ο λόγος προφανής, δεν υπήρχε καθόλου νερό στο χωριό, ούτε από κάποια πηγή ούτε και τρεχούμενο. Αλλά δε φαίνεται να ευσταθεί αυτή η ονομασία, καθώς η περιοχή ήταν σαν βάλτος, οπότε σίγουρα θα υπήρχε νερό.

    Argoliko3   Argoliko4
                               I.N. Κοίμησης της Θεοτόκου                                                               Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Κατόπιν το χωριό μετονομάστηκε “Κούτσι”. Ένα τοπωνύμιο το οποίο διατηρήθηκε για πάρα πολλά χρόνια και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Για την προέλευση του ονόματος “Κούτσι” έχουν διατυπωθεί με τα χρόνια δύο εκδοχές.

Η πρώτη αναφέρει ότι ο "Κούτσης" ήταν Αρβανίτικης καταγωγής τοπάρχης, που ζούσε στην περιοχή (σημερινό Αργολικό) και είχε μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, καθώς και αρκετά ζώα. Ο Κούτσης καταγόταν από μία πολεμοχαρή οικογένεια και συμμετείχε στην προάσπιση του Παλαμηδίου το 1460. Υπάρχει μία αναφορά στον Κούτση και σε άλλους Αρβανίτες από τον ιστορικό Κωνσταντίνο Μπίρη. Ο Μπίρης παραθέτει ένα μακροσκελές ποίημα 500 περίπου στοίχων, όπου σε αυτό αναφέρονται τα ονόματα Κούτσης, Μάνεσης, Λάλουκας, Παναρίτης ως ένδοξοι Αρβανίτες πολεμιστές. Να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα ονόματα παραπέμπουν σε ονόματα γειτονικών χωριών. Ο Κούτση μετά το 1460 έφυγε από την περιοχή και κατευθύνθηκε στην Ιταλία, όπου και συνέχισε την πολεμική του δράση δημιουργώντας ένα μισθοφορικό στρατό. (Είναι αρκετές οι βιβλιογραφικές αναφορές στο οικόσημο της οικογένειάς του στην Ιταλία).

Η δεύτερη, και πιο πειστική εκδοχή, είναι ότι το όνομα προήλθε από τη λέξη “Κούτσικο”, που στα Αρβανίτικα σημαίνει Μικρό Χωριό. Η ίδια ονομασία με την ίδια αιτιολόγηση ως προς το όνομά της εμφανίζεται σε περιγραφές για το Κούτσι της Νεμέας.

Στα τέλη του 19ου και αρχές 20 αιώνα το χωριό παίρνει το σημερινό του όνομα “Αργολικό”. Ονομάστηκε Αργολικό γιατί βρίσκεται κοντά στο κέντρο του Αργολικού κάμπου και επιπλέον το κομμάτι του χωριού που είναι παραθαλάσσιο βρίσκεται ακριβώς στη μέση του Αργολικού κόλπου. Να σημειωθεί ότι το παράκτιο κομμάτι του χωριού είναι ένας πολύ σημαντικός υδροβιότοπος.

    Argoliko5
                                                                                        Πυργόσπιτο Αργολικού

    Argoliko6
                                                                                        Πυργόσπιτο Αργολικού

Στο Αργολικό ο επισκέπτης θα συναντήσει μία πολύ όμορφη και παλαιά εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ενότητα “Αρχαιολογικοί Χώροι - Σημεία Ενδιαφέροντος”), τον Ι.Ν. της Κοίμησης της Θεοτόκου (κεντρική εκκλησία του χωριού με ωραία πλατεία), τον Ι.Ν. του Αγ. Γεωργίου, που βρίσκεται σε έναν υπέροχο λόφο, που χαρίζει στον προσκυνητή μία πανοραμική άποψη του αργολικού κάμπου. Επιπλέον, όχι μέσα στο χωριό αλλά σε μικρή απόσταση και σε ιδιωτικές εκτάσεις βρίσκονται δύο παλιά πυργόσπιτα του 19ου αιώνα (αξίζει να τα ανακαλύψετε).

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και το εμπόριο σε λαϊκές αγορές οπωροκηπευτικών, μα πάνω από όλα φροντίζουν και περιποιούνται το όμορφο χωριό τους.

    Argoliko2
                                                                                        Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου

Κεντρική πλατεία - Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου
(Lat: 37.61981911322146
, Long: 22.79771983620583)

    Argoliko1
                                                                   Πανοραμική θέα Ναυπλίου από τον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου