grflag           enflag                   
       
Νέα Εκδηλώσεις 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΠΛΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1.2.1862 – 1.2.2012

150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΠΛΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1.2.1862 – 1.2.2012

Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από την Ναυπλιακή Επανάσταση η οποία διήρκεσε από την 1η Φεβρουαρίου έως την  8η Απριλίου 1862. Μάλιστα κατά ιστορική σύμπτωση η έναρξή της συμπίπτει με την εορτή του πολιούχου Αγίου Αναστασίου.

Η Ναυπλιακή Επανάσταση είναι η εξέγερση των κατοίκων και της φρουράς του Ναυπλίου κατά του Όθωνα και της διοίκησής του. Ήταν η εξέγερση εν ονόματι του παραβιαζόμενου Συντάγματος και της καθυστερούμενης εθνικής προκοπής και προόδου. Οι πολίτες του Ναυπλίου όρθωσαν το ανάστημά του όχι ζητώντας την επικράτηση κάποιας πολιτικής ομάδας ή ενός αρχηγού αλλά διεκδικώντας την συνταγματική νομιμότητα και την πρόοδο της Ελλάδας.

Η Ναυπλιακή Επανάσταση ήταν η σοβαρότερη και συνταρακτικότερη από τις στάσεις που αντιμετώπισε η Οθωνική Διοίκηση. Ήταν απότοκη ενός έντονου πολιτικού οργασμού ανάμεσα στα αστικοφιλελεύθερα στρώματα της χώρας. Η επανάσταση της 1ης Φεβρουαρίου 1862 υπήρξε ο θαυμαστός και θαρραλέος αγώνας της ιστορικής πόλης η οποία τότε ορθώθηκε από φασιστικά ως προπύργιο του φιλελευθερισμού κατά την απολυταρχίας.

  

xeliotis

 

Μπορεί να καταπνίγηκε αιματηρά αλλά δεν ηττήθηκε. Το πνεύμα της γιγαντώθηκε, απλώθηκε σε όλη τη χώρα, ενίσχυσε την πεποίθηση στην δημοκρατικότητα του Ελληνικού κόσμου, τόνωσε την πίστη για το αναφαίρετο των πολιτικών δικαιωμάτων του λαού  και οδήγησε στην αναίμακτη έξωση του Όθωνα τον Οκτώβριο του 1862.

Κατά τη διάρκεια του έτους θα έχουμε την δυνατότητα να πούμε πολλά  αλλά σήμερα ας αναφερθούμε σε λίγες ιδιαιτερότητες της Ναυπλιακής Επανάστασης.:

Κατ΄ αρχάς είναι σημαντικό να θυμηθούμε πώς τελειώνει η πρώτη ανακοίνωση της προσωρινής επιτροπής των εξεγερμένων: «Συμπολίται, εις τον πατριωτισμό σας ήδη αφιερούται η τήρησις της τάξεως και των ελευθεριών σας. Λόγια που έμειναν επίκαιρα στην Ελλάδα επί δεκαετίες και που δυστυχώς σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρα».

Επίσης ας προσέξουμε τα λόγια ενός εκ των ηγετών της του αντισυνταγματάρχη Αρτέμιου Μίχου: «Εμείς οι στρατιωτικοί θα περιοριστούμε στα καθαρώς στρατιωτικά έργα… αλλά δεν θα ανακατευθούμε στα πολιτικά. Ο στρατός δεν πρέπει να πολιτεύεται…».

Στην Ναυπλιακή επανάσταση ηγετικό ρόλο έπαιξε μία γυναίκα : η Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου. Επίσης όμως σημαντικό ρόλο έπαιξε και κύκλος των γυναικών που συναθροίζονταν στην οικία της.  Πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο στην νεότερη Ελληνική ιστορία.

Οι νεκροί ήταν πολλοί και δυστυχώς δεν υπάρχει γι΄ αυτούς ένα μνημείο. Πολλοί από τους εξεγερμένους αναγκάστηκαν να φύγουν και να εξοριστούν.

Πρόκειται για το τελευταίο σημαντικό γεγονός, με πανεθνική δηλαδή σημασία, που λαμβάνει χώρα στο Ναύπλιο. Έκτοτε το Ναύπλιο μετατρέπεται σε μια επαρχιακή πόλη που  για δεκαετίες αναζητούσε την ταυτότητά της.

Δυστυχώς είναι ένα ιστορικό γεγονός που δεν είναι γνωστό όσο του αξίζει. Δεν έχει ερευνηθεί αρκετά. Σκοπός μας είναι καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους να ενημερώσουμε τους δημότες και τους επισκέπτες του Ναυπλίου για τα γεγονότα και την σημασία της Ναυπλιακής επανάστασης και ιδίως τα σχολεία και τους μαθητές της πόλης.

Εκδηλώσεις:

1.     Η παρουσίαση του βιβλίου του Αναστάσιου Γούναρη. Πρόκειται για την σημαντικότερη ιστορική έρευνα για την Ναυπλιακή Επανάσταση που, η τότε ΔΕΠΑΝ, αποφάσισε να επανεκδώσει. ήταν χαρά και τύχη που ο συγγραφέας του βιβλίου αποφάσισε να εμπλουτίσει και να διευρύνει την έρευνα του βιβλίου του πενήντα χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του.

2.     Συμπόσιο - συνέδριο το Φθινόπωρο με συμμετοχή ιστορικών και άλλων σχετικών επιστημόνων.

3.     Προβολή της ταινίας του Φώτη Κωνσταντινίδη «Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου».

4.     Η λειτουργία πωλητηρίου βιβλίων που σχετίζονται με την Ναυπλιακή Επανάσταση.

5.     Μπάνερ προβολής της επετείου και σχετικά έντυπα.

6.     Δημιουργία διδακτικής περιήγησης – εκπαιδευτικού προγράμματος σε συσχετισμό με τα γεγονότα της Ναυπλιακής Επανάστασης.

7.     Θεατρική Παράσταση για την Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο.

8.     Δημιουργία ψηφιακής προβολής στο Βουλευτικό σε συνεργασία με την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού.

9.     Ονοματοδοσία οδών «Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου» και «Ναυπλιακής Επανάστασης».

10. Τέλος, θέλουμε να θεσμοθετήσουμε μία υποτροφία – οικονομικό έπαθλο για φοιτητές που στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών τους εργασιών θα ερευνούν τη Ναυπλιακή Επανάσταση.

Οι φορείς που θα συνεργαστούν και τους οποίους προσκαλούμε να συμμετέχουν είναι :  Ο Δήμος και ο ΔΟΠΠΑΤ, τα σχολεία της πόλης με τη διοίκηση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ, ο Σύλλογος Φιλολόγων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαμήδης, το Π.Λ.Ι, το Ίδρυμα Ιωάννης Καποδίστριας, η Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού.

Καλούμε όλους του πολίτες να συμμετέχουν ενεργά.